SOALAN LAZIM

SOALAN LAZIM

Apa itu Program i-Sejahtera?

Program i-Sejahtera merupakan sumbangan penghargaan dan keprihatinan Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang berbentuk kewangan secara setahun sekali kepada rakyat Pulau Pinang iaitu warga emas, orang kurang upaya (OKU), ibu tunggal, suri rumah dan bayi berumur 2 tahun ke bawah.

Siapakah yang layak memohon Program i-Sejahtera?

Syarat utama program i-Sejahtera adalah pemohon mestilah seorang warganegara Malaysia dan merupakan pengundi di Pulau Pinang (Kecuali bagi Program OKU). Syarat-syarat lengkap bagi setiap program beserta dokumen yang perlu disediakan boleh dilihat pada pautan berikut :

SYARAT-SYARAT PROGRAM i-SEJAHTERA

Bolehkah saya memohon lebih daripada satu (1) bentuk Program i-Sejahtera?

Tidak. Setiap pemohon hanya dibenarkan membuat permohonan bagi SATU (1) bentuk program bantuan sahaja kecuali bagi Program Anak Emas ( sila rujuk syarat-syarat permohonan)

Bagaimanakah cara untuk mendaftar Program i-Sejahtera?

Program i-Sejahtera boleh dimohon secara dalam talian (online) di portal i-Sejahtera. Sila klik butang Permohonan Baru dan Semakan Status. Kemudian masukkan nombor kad pengenalan dan ikuti langkah-langkah seterusnya untuk permohonan.

1. Semak No Kad Pengenalan

2. Mohon Program Penghargaan untuk mendaftar ID dan kata laluan.

3. Log in Masuk menggunakan no kad pengenalan dan kata laluan yang ditetapkan.

4. Lengkapkan borang permohonan dan muatnaik dokumen-dokumen sokongan.

5. Sekiranya dokumen tidak dimuat naik melalui sistem, pemohon perlu menghantar salinan dokumen sokongan ke Pejabat Daerah/Pusat Khidmat KADUN/Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah (bagi program OKU).

Bagaimanakah cara menyemak status pendaftaran?

Status pendaftaran boleh disemak melalui Portal i-Sejahtera. Sila klik butang Permohonan Baru dan Semakan Status. Selain itu, semakan juga boleh dilakukan dengan log in masuk ke akaun pemohon di butang Login Pemohon.

Pemohon juga boleh menghubungi Pejabat Daerah, Pusat Khidmat KADUN, Pusat Kebajikan Masyarakat Daerah (bagi program Bantuan OKU) untuk menyemak status pendaftaran. Senarai perhubungan boleh dilihat pada ruangan Hubungi Kami.

Berapakah jumlah bayaran yang akan diterima?

BAYARAN SATU (1) KALI SETAHUN

Program Penghargaan Warga Emas : RM200

Program Bantuan Ibu Tunggal : RM100

Program Ibu Emas : RM100

Program Bantuan OKU : RM200

BAYARAN SEKALI SECARA ONE-OFF

Program Anak Emas : RM200

Khairat Kematian : RM1,000

Bilakah tarikh pembayaran Program i-Sejahtera?

Pembayaran dilakukan secara berperingkat. Bagi membolehkan pemohon menerima sumbangan bagi tahun semasa, pendaftaran pemohon mestilah lengkap dan disahkan sebelum 30 Jun pada setiap tahun. Pendaftaran yang disahkan selepas tarikh 30 Jun akan menerima bayaran sumbangan pada tahun berikutnya.

Adakah saya perlu membuat pendaftaran pada setiap tahun untuk menerima bayaran sumbangan?

Pendaftaran hanya perlu dilakukan sekali sahaja.

Sekiranya pendaftaran anda telah lengkap dan disahkan, anda tidak perlu membuat pendaftaran pada setiap tahun. Namun begitu, anda dinasihatkan untuk mengemaskini akaun i-Sejahtera pada setiap tahun bagi memastikan maklumat yang dikemukakan merupakan maklumat terkini seperti no telefon, alamat, nombor akaun bank dan maklumat  berkaitan bagi mengelakkan masalah untuk membuat bayaran. Pengemaskinian boleh dilakukan dengan mudah melalui Portal i-Sejahtera.

Bagaimanakah pembayaran Program i-Sejahtera dibuat?

Pembayaran i-Sejahtera dilakukan secara TUNAI dan Electronic Funds Transfer (EFT). Walau bagaimanapun, pemohon dinasihatkan untuk memilih kaedah EFT kerana pembayaran secara tunai tidak dapat dilakukan disebabkan pandemik COVID-19.

Sekiranya pemohon telah memilih kaedah TUNAI, pemohon boleh membuat pengemaskinian melalui memilih kaedah EFT dengan mengemukakan salinan dokumen akaun bank yang terkini melalui sistem.

Saya tiada akaun bank. Apa yang perlu saya lakukan sekiranya saya ingin memilih kaedah pembayaran secara EFT?

Anda boleh membuat pilihan untuk mengemukakan akaun bank bersama waris (joint account) atau membuat perakuan bagi pembayaran ke atas akaun waris yang berumur 18 tahun dan ke atas. Walau bagaimanapun, pemilihan kaedah tunai masih dibenarkan atas sebab-sebab tertentu.

Saya belum mendapat sumbangan i-Sejahtera pada tahun ini. Apa yang perlu saya lakukan?

Sila Login Pemohon dan kemaskini borang permohonan anda sekiranya masih belum lengkap. Pastikan anda memuat naik dokumen-dokumen sokongan yang diperlukan dengan jelas.

Untuk maklumat lanjut dan meja bantuan, sila Hubungi Kami melalui Pejabat Daerah, Pusat Khidmat KADUN atau Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah (bagi program OKU)

Saya terlupa kata laluan. Apa yang perlu saya lakukan?

Login Pemohon dan klik lupa kata laluan. Kemudian, pilih sama ada ingin menjawab soalan rahsia atau melalui emel. 

Sekiranya akaun anda telah disekat, Hubungi Kami melalui Borang Aduan dan Pertanyaan untuk membuka sekatan dan kata laluan sementara akan dihantar melalui emel yang dikemukakan.

Saya tidak tahu mendaftar secara online. Apa yang perlu saya lakukan?

Pemohon boleh merujuk kepada Panduan Pengguna seperti yang tertera di portal. Langkah-langkah pendaftaran telah disediakan dengan lengkap. Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan, sila Hubungi Kami melalui Pejabat Daerah, Pusat Khidmat KADUN atau Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah (bagi Program Bantuan OKU).